40 jaar muziekhandel Kees van Willigen & Zn.Prijzen genoemd op deze website zijn verkoopprijzen inc. BTW. Prijswijzigingen en schrijffouten voorbehouden. Kleur van een instrument kan afwijken van de daadwerkelijke kleur. Aan de informatie en afbeeldingen die op deze website worden getoond kunnen geen rechten worden ontleend. Afbeeldingen op deze website dienen in geen enkel geval, zonder overleg, gebruikt te worden. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met bovengenoemde voorwaarden.

40 jaar Muziekhandel Kees van Willigen & Zn.

“Eigenlijk zorgde een ongeluk ervoor dat ik een winkel ben begonnen. Ik moest van de weg af, dat heen en weer gereis, bij nacht en ontij. Mijn vrouw vond het ook maar niks. Tot op de dag van vandaag heb ik van dat besluit geen spijt gehad. Het is fantastisch werk om te doen. Muziek maakt mensen blij, dus je hebt veel met vrolijke mensen te maken. Dat is zó mooi.”

Kees van Willigen 1942

Kees van Willigen 1942

Aan het woord is Kees van Willigen. Deze zomer is het precies veertig jaar geleden dat hij samen met zijn vrouw een zaak in muziekinstrumenten opende in Barneveld. De openingshandeling werd op 20 juni 1968 verricht door hun toen negen maanden oude zoon Ronald. Dezelfde Ronald die onlangs het feit vierde dat hij alweer twintig jaar de rechterhand van zijn vader is in de zaak. De hechte samenwerking tussen vader en zoon en hun beider grote liefde voor het bedrijf maakte dat de kleine winkel uitgroeide tot een bloeiende onderneming met een sterk persoonlijk concept.

Voorthuizen
Kees van Willigen woonde oorspronkelijk in Delft. Hij deed zijn piano-examen in Brussel, maar kwam voor zijn werk in Voorthuizen terecht. “In de zomermaanden speelde ik ’s avonds accordeon en piano op camping De IJsvogel voor de vakantiegangers. Later heb ik in heel wat zaaltjes in de gemeente Barneveld gespeeld en tijdens feestavonden van plaatselijke verenigingen. Ik adverteerde destijds met de slogan: ‘Kees gevraagd, feest geslaagd!’. Toen het eerste kippetje in het later zo beroemde kip- en ei-restaurant werd geserveerd, gebeurde dat onder mijn pianoklanken. De Enegico’s uit Kootwijkerbroek heb ik jaren lang les gegeven op accordeon.

J.S. Bach
“In de jaren zestig werden de elektronische orgels steeds populairder. Als je op een feest speelde, was er al gauw vraag naar zo’n instrument. Tevens was ik inmiddels begonnen met een uitgebreide lespraktijk en ook van die kant nam de vraag naar diverse instrumenten toe. Maar pas toen ik betrokken raakte bij een ernstig auto-ongeluk, besloot ik dat ik minder op pad moest gaan en een eigen zaak beginnen.

In 1968 kwam op nummer 72 in de Langstraat een pandje vrij. Er hadden achterelkaar twee sigarenwinkels in gezeten, waarvan de ene de naam J.S. Bach droeg. “Een muziekhandel zou dus niet misstaan”, lacht Kees van Willigen.

In 40 jaar tijd maakte Muziekhandel Kees van Willigen alle trends in de muziekwereld mee. De vraag naar bepaalde instrumenten steeg vaak razendsnel doordat artiesten er populair mee werden: Volgens Kees van Willigen is een van de redenen dat het met zijn muziekwinkel al die jaren goed is gegaan, “het op tijd signaleren van een trend en hierop inspelen”. Zo signaleerde hij samen met Ronald de revival van de accordeon. Het grootste gedeelte van de winkel is tegenwoordig ingeruimd voor dit instrument, en er is keuze uit honderden instrumenten van o.a. Piermaria, Rossini, Borsini en vele andere merken. “We hebben veel klanten die regelmatig hun instrument inruilen voor een weer iets uitgebreidere accordeon. Hierdoor hebben we altijd een enorm aanbod aan gebruikte accordeons. Overigens met dezelfde garantie als nieuwe instrumenten. Onze klanten komen niet meer alleen uit onze regio. Er reizen zelfs mensen vanuit België en Duitsland naar Barneveld om een accordeon aan te schaffen.”

Vakkennis
Ronald van Willigen voegt toe: “Ik denk dat onze kracht ook schuilt in een persoonlijke benadering. Wij zijn geen dozenschuivers. Wie bij ons een instrument koopt, kan rekenen op onze vakkennis, service, garantie, gratis advies en een gedegen uitleg van alle mogelijkheden die een bepaald instrument biedt. Muziek maken is voor het merendeel van onze klanten een hobby, daarom is het belangrijk dat men alle mogelijkheden leert kennen. Dat verhoogt ook het speelplezier. Veel mensen zijn op zoek naar een accordeon met specifieke mogelijkheden. Door onze uitstekende contacten met diverse Italiaanse fabrikanten is het vrijwel altijd mogelijk om een instrument te laten bouwen naar de wensen van de klant. Zo zijn er in 40 jaar honderden mensen de gelukkige eigenaar geworden van een stukje maatwerk.”